İliç’teki siyanür faciasının üzerinden 14 gün geçti. Tonlarca toprağın altında kalan 9 işçiden ise hala haber yok. CHPli Yavuzyılmaz İliç’teki yığın liçi onayını dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum verdiğini belgesiyle ortaya koydu
Erzingan İliç’te Anagold Madenciliğin işlettiği Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat’ta yaşanan siyanür faciasının üzerinden 14 gün geçti.
Göçüğün yaşandığı gün tonlarca toprağın altında 9 işçi mahsur kamıştı. İşçileri arama kurtarma çalışmaları ise “heyelan olabilir” gerekçesiyle durduruldu.
Aileler 14 gündür göçük altında kalan yakınlarından bir haber beklerken, AKP sessizliğini koruyor.
Facianın altından Kurum çıktı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yavuzyılmaz, İliç’te yığın liçi onayını dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum’un verdiğini tespit ettiklerini söyleyerek belge paylaştı.
Sosyal medya hesabından belge paylaşan Yavuzyılmaz’ın paylaşımı şöyle:
“Erzincan İliç’te, Anagold şirketinin işlettiği altın madenindeki; Felaketin gerçekleştiği yığın liç sahasının, çamur olarak akan 4. Fazına ait yığın liçi onay belgelerinin dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum imzasıyla verildiğini tespit ettik. Kaynak: 13.09.2022 tarihli Çevre Bakanlığı resmi belgesi”
Öte yandan Murat Kurum Çevre Etki ve Değerlendirme (ÇED) raporuna onay verdiği eleştirilerine de yanıt vermişti. Kurum, Çevre Bakanlığı’nın sadece çevresel etkileri denetlediğini söyleyerek kendisini savunmuştu. Kurum, söz konusu işletmenin bakanlık tarafından çok sıkı şekilde denetlendiği iddiasında da bulunmuştu.
2019 yılında İliç sokaklarına sülfürik asit dökmüşler
Sözcü yazarı İsmail Saymaz ise “İliç sokaklarına sülfürik asit dökmüşler” başlıklı köşesinde, “Sızıntı sonrası çekilen görüntülere göre, dökülen sülfürik asit saatli çeşmeden boşalan suyun aktığı açık kanala karışıyor. Bu kanaldan ya kanalizasyona gidiyor ya da bahçe sulanmasında kullanılıyor. Kanal dereye, dere de Fırat’a bağlanıyor” diye yazdı.
Yazıya göre 2019 yılında İliç’teki altın madeninde, sahaya gelen 26 ton 340 kilo sülfürik asidin taşınma sırasında 340 kilo kadarının çeşmeye yakın bir caddeye döküldüğü de belirtildi.
Saymaz’ın aktardığına göre, olayla ilgili hazırlanan raporda Anagold’un acil müdahale ekibi tarafından 10 dakika gibi kısa sürede müdahale edildiği iddia edilse de İliçli avukat Aziz Bingöl sülfürik asitin yarım saat yolda kalıp suya ve toprağa karıştığını belirtti.
Saymaz, konuyla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 21 Ağustos 2019’da kovuşturmaya yer olmadığına karar vererek, Anagold’u suçsuz bulduğunu yazdı.
Bilirkişilerin sızıntıdan altı ay sonra keşfe geldiğine de dikkati çeken Saymaz, şunları söyledi:
“Bu olaydan iki yıl sonra Çöpler Altın Madeni’nde 20 ton siyanür sızıp toprağa aktı. Sonuç? Sülfürik asit soruşturmasında olduğu üzere yine kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. İki iş güvenlik uzmanı çevreyi kirletmekten kusurlu bulunduysa ön ödeme ile yırttılar!”
HABER MERKEZİ